Informatie parcours

Het wielerpeloton fietst, voordat ze aan de officiële 175 kilometer lange etappe beginnen, een 7,8 kilometer lang parcours door de binnenstad, het Paleiskwartier en Veemarktkwartier. Om de tweede etappe van de Vuelta goed te laten verlopen, is een verkeersplan opgesteld. Dit plan is nodig om de binnenstad toegankelijk te houden, het parcours veilig te houden voor de wielrenners en het publiek, en hulpdiensten vrije doorgang te verlenen. Lees hieronder welke (tijdelijke) maatregelen, zoals afsluitingen en omleidingen, gepland zijn. 

Het parcours is als volgt:

Citadellaan – Zuid-Willemsvaart – Handelskade – Jan heinstraat – Orthenstraat – De Gruyterpassage – Smalle Haven – Visstraat – Kruisstraat – Postelstraat – Vughterstraat – Schapenmarkt – De Markt – Kerkstraat – Parade – Peperstraat – Verwersstraat – Achter het Stadhuis – Achter het Wild Varken – Wolvenhoek – Anne Frankplein – Prins Bernardstraat – St Jorisstraat – Spinhuiswal – Parklaan – Sonneveld – Vughterstraat – Berewoutstraat – Sint-Janssingel – Wilhelminabrug (Stationsweg) – Koninginnelaan – Stationstunnel – Christiaan Huygensweg – Onderwijsboulevard – Hugo de Grootlaan – Magistratenlaan – Parallelweg – Oude Engelenseweg – Oude Vlijmenseweg (officiële start wedstrijdetappe) – Rietveldenweg (gemeentegrens) > richting finishplaats Utrecht. 

Handig om te weten - La Vuelta Holanda van A tot Z

Afsluiting parcours

Het peloton start op de hoek Zuid-Willemsvaart / Handelskade om 13.15 uur.

Tussen 11.45 uur en 14.00 uur vindt er volledige afsluiting van het parcours plaats. Vanaf het moment van afsluiting bereiden we ons voor op de komst van de (groene) reclamekaravaan. Precies een uur later komt het wielerpeloton langs (met volgwagens). Wanneer de karavaan en het peloton voorbij zijn, starten we direct met de afbouw van het parcours. Dit duurt maximaal een half uur. Hierna wordt de weg weer vrijgegeven voor alle verkeer. Bekijk hier alle tijdelijke afsluitingen langs het parcours.

Houd rekening met de volgende tijden (*tijden kunnen enigszins afwijken):

 • Afsluiten Citadel - Vrijdag 19 augustus 06.00 uur*
 • Parkeerverbod Citadellaan - Vrijdag 19 augustus 18.00 uur – Zaterdag 24:00 uur* 
 • Wegsleepregeling - Vrijdag 19 augustus 21.00 uur* 
 • Afsluiten omgeving Citadel - Zaterdag 20 augustus 06:00 uur* 
 • Opbouw start ’s-Hertogenbosch - Zaterdag 20 augustus 05.00 uur* 
 • Opbouw parcours - Zaterdag 20 augustus 06.00 uur* 
 • Reclamekaravaan - Zaterdag 20 augustus 12.15 uur* 
 • Geneutraliseerde start tweede etappe - Zaterdag augustus 13.15 uur* 

Bevoorrading in de binnenstad op 20 augustus

De start van de tweede etappe van La Vuelta in en rondom de Bossche binnenstad heeft gevolgen voor bevoorradingsverkeer. Alle bevoorradingsverkeer moet uiterlijk om 11.00 uur de stad uit zijn. Vanaf 11.00 uur wordt gestart met het afsluiten van het parcours en dient het gehele traject vrij te zijn. Heb je te maken met eigen logistieke partners? Wij verzoeken je hen hierop te attenderen.

Hoe ziet het peloton eruit?

Het peloton bestaat uit reclamekaravaan en renners. De reclamekaravaan rijdt voor de renners uit en bestaat naar verwachting uit zo’n 35 à 50 voertuigen. Tussen de staart van de reclamekaravaan en de renners zit ongeveer een uur. Hier tussen rijden politie, gasten, organisatie en pers. Het peloton van renners bestaat uit 22 ploegen van 8 renners. Dit zijn in totaal 176 renners. Achter de renners zitten de ploegwagens, organisatie en pers. De kop van het peloton wordt altijd aangevoerd door de koersdirectie.

 • Tijdens de 7,8 kilometer door de Bossche binnenstad, Paleiskwartier en Veemarktkwartier is nog geen sprake van een wedstrijd. De snelheid van de wielrenners ligt laag (15 km/h) en het peloton blijft tot en met de Oude Vlijmenseweg bij elkaar.
 • Rond het parcours staan 81 vrijwillige evenementenverkeersregelaars en evenveel beroepsverkeersregelaars om alles in veilige en goede banen te leiden.

Start bij de Citadel

 • Rondom de Citadel vindt de start van de tweede etappe van de Vuelta plaats.
 • Voor de startlocatie bij de Zuid-Willemsvaart verzorgt de projectorganisatie La Vuelta Holanda de inrichting. Hiervoor is een vergunning verstrekt. In de Citadel komt de Village Départ. Rondom de startlocatie wordt veel opgebouwd. Denk hierbij aan voorzieningen voor de renners, zoals een intekenpodium en plekken waar de renners zich warm rijden. Ook voor de bezoekers wordt het één en ander worden opgebouwd, zoals verschillende stands met onder andere eten en drinken.
 • Op 20 augustus vanaf 05.00 uur wordt de omgeving van de Citadel omgebouwd tot een echt Vuelta startplein. Hierbij zijn onder andere tientallen wielrenbussen en teamauto’s. Je begrijpt dat dit met tijdelijke en algehele afsluitingen gepaard gaat. Vermijd dit gebied met de auto.
 • Het BHIC (in de Citadel) is de hele dag niet toegankelijk voor publiek. Hier worden diverse venues ingericht door of in opdracht van de projectorganisatie (Permanence, Perscentrum,  VIP-locatie)
 • Op de Citadellaan komen alle opstelplaatsen voor teambussen en ploegleiders. Vanaf 06.00 uur is de gehele Citadellaan (inclusief parallelbaan) afgesloten. Dat betekent ook dat straten die uitkomen op de Citadellaan op de aansluitingsplek worden afgesloten. Denk aan de Jan Heinstraat, Zuid-Willemsvaart, Van der Weeghensingel, Van Noremborghstraat, Willem Mariastraat, Vaaltweg en Willem van Nassaulaan. Vanzelfsprekend blijven deze straten open. Via andere uitwegen van die straten kun je uitrijden. Wel zul je moeten omrijden.
 • Aan de Zuid-Willemsvaart (nabij kruising Jan Heinstraat) komt de opstelling van het wielerpeloton en het intekenpodium. Via videoschermen kan live naar de koers gekeken worden.

Markt

 • De Markt is onderdeel van het parcours. Via de Schapenmarkt rijdt het peloton de Markt op. De renners fietsen langs het bordes van het stadhuis richting de Kerkstraat. Hier gaan zij rechtsaf de Kerkstraat in.
 • Tegelijk met de Vuelta vindt de Bossche kermis plaats. De kermis staat voor een groot deel op de Markt. De exploitanten van de kermis willen het op deze dag extra feestelijk maken. Vanwege de kermis met veel attracties is het snel te druk op deze locatie om naar de Vuelta te kijken. Wil je de Vuelta goed zien, dan adviseren wij je ergens anders aan het parcours te gaan staan.
 • De zaterdagse Bossche Markt vindt op 20 augustus niet plaats.
 • Laden en lossen op de Markt is tussen 11.00 uur en 14.00 uur niet mogelijk. Dit in verband met afsluiting van het parcours en doorkomst van de reclamekaravaan en het peloton.

Parade

 • De Parade is onderdeel van het parcours. Via de Kerkstraat rijdt het peloton de Parade op. De renners fietsen langs de cafés richting de Peperstraat.
 • Tegelijk met de Vuelta vindt de Bossche kermis plaats. De kermis staat voor een deel op de Parade.
 • De Sint-Janskathedraal blijft voor voetgangers toegankelijk.
 • Gemotoriseerd vervoer en in-uitrijden van personenauto’s in de Triniteitstraat, Peperstraat en Oude Dieze is tijdens de afsluiting voor het peloton niet mogelijk. Deze afzetting duurt maximaal 2,5 uur.
 • De bushalte wordt tijdelijk verplaatst naar de Pettelaarseweg.
 • Vergunninghouders en mindervaliden worden wel doorgelaten op de Triniteitstraat tot aan Peperstraat. De Triniteitstraat wordt tweerichtingsverkeer.

Prins Bernardstraat (Festival La Vuelta Holanda por favor)

 • Pal aan de route wordt de Prins Bernardstraat (parkeerhaven) op 20 augustus omgetoverd tot een gezellig festivalterrein. Hier is ‘Festival La Vuelta por favor’. Het is gratis en voor alle inwoners en bezoekers, jong en oud. De hele dag waan je je in de Spaanse sferen met diverse activiteiten en lekker eten en drinken. Met workshops flamencodansen voor kinderen, diverse optredens en demonstraties, skippyballen-percussie, bewegen met ouderen op duo-fietsen, een Wielerflits, een pumptrack en meer. Uiteraard is dit ook dé plek om de wielerkoers live te volgen op groot scherm!

 • In de Toonzaal kun je overdag luisteren naar een nieuw ontwikkelde compositie van November Music. Het is gebaseerd op de Strava-data van de fietsroute van de Vuelta-etappe ’s-Hertogenbosch-Utrecht. ’s Avonds stemt de Verkadefabriek de programmering volledig af op Spanje en wielrennen.
 • De Prins Bernardstraat wordt op 20 augustus van 10.00 uur tot 14.00 uur afgesloten. Vanaf 14.00 uur kan het verkeer vanaf de Zuidwal inrijden en via een eenrichtingsweg door de Keizersstraat en Sint-Jorisstraat richting Zuidwal weer uitrijden.
 • Parkeergarages Wolvenhoek en Keizerstraat zijn op 20 augustus van 10.00 uur tot 14.00 uur voor gemotoriseerd verkeer gesloten. Na 14.00 uur zijn de parkeergarages weer te bereiken. 

Viaducten

Viaducten staan tijdens het passeren van de reclamekaravaan en het peloton onder toezicht, zodat hier geen publiek boven het peloton komt te staan en zodat auto’s hier niet parkeren. Dat geldt voor de volgende plekken: Stationsweg en Rietveldenweg.

Bruggen

(Bedienbare) bruggen die gekruist worden door het peloton blijven gesloten tijdens de koers. Dit is vanaf twee uur voor de verwachte doorkomst en totdat het parcours weer wordt vrijgegeven. Het peloton rijdt in ’s-Hertogenbosch over twee bruggen. Dit zijn de Muntelbrug en de Wilhelminabrug.

Oversteekplaatsen parcours

In ’s-Hertogenbosch worden geen speciale oversteekpunten voor nood- en hulpdiensten gerealiseerd. Voor fietsers en/of voetgangers komen er oversteekplaatsen op de volgende punten:

 • Op het kruispunt in de Visstraat.
 • ​In de Kerkstraat bij de Krullartstraat.
 • Van de Parade naar de horecagelegenheden.
 • Over de Verwersstraat bij de Lange Putstraat.
 • Op de Wilhelminabrug.

Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijft volledig toegankelijk. Hulpdiensten kunnen overal doorheen. Wel moet je rekening houden met afzettingen en andere aanrijroutes van en naar dit ziekenhuis.

Religieuze gebouwen aan het parcours

Het peloton rijdt langs een aantal religieuze instellingen. Doordat de etappe op zaterdag is, wordt de zondagsrust niet verstoord. De religieuze instellingen lang het parcours in ’s-Hertogenbosch zijn: Moskee Attakwa, Protestantse Kerk ’s-Hertogenbosch, Sint Janskathedraal, Armeens Apostolische Kerk, Sint-Catharinakerk.

Engelenmeer

Het peloton passeert het strandbad Engelenmeer, waar het bij goed weer druk kan zijn. Met het recreatiegebied is afstemming over de tijdelijke onbereikbaarheid.

Stationstunnel

In de neutralisatiezone in ’s-Hertogenbosch tijdens de tweede etappe rijdt het peloton door de Stationstunnel.

Minder mobiel?

De toegankelijkheid van La Vuelta Holanda 2022 voor personen met een handicap is geregeld. De plekken langs het parcours zijn toegankelijk. In verband met de Bossche kermis is de ruimte op de Markt, in de Kerkstraat en op de Parade wel beperkt.

Reddingsbrigade

Tijdens de tweede etappe wordt de reddingsbrigade op een aantal locaties ingezet om waar nodig hulp te verlenen aan mensen die eventueel te water raken. In totaal liggen er vijf boten paraat. De locaties zijn:

 • Citadellaan (snelle eenheid);
 • Van der Weeghensingel, ter hoogte van Muntelbrug (snelle eenheid);
 • Sint Janssingel (snelle eenheid)
 • Snelle eenheid (vrije positie)
 • Mocht er een incident op of om het water plaatsvinden tijdens de etappe, dan staat de ambulance paraat op een overdrachtsplaats. Hier legt de reddingsbrigade aanleg. Dit is aan de Oliemolensingel, ter hoogte van Buitenhaven.

Venten (verkoop op straat)

Het verkopen van artikelen is aan regels en vergunningen gebonden. Het is de gehele dag niet toegestaan op straat artikelen te verkopen. De gemeente controleert hier streng op. Indien nodig neemt de gemeente in samenspraak met partners direct maatregelen.

Collecteren

Het collecteren is aan regels en vergunningen gebonden. Het is de gehele dag niet toegestaan op straat te collecteren. De gemeente controleert hier streng op. Indien nodig neemt de gemeente in samenspraak met partners direct maatregelen.  

Flyeren

Het uitdelen van reclamemateriaal is aan regels en vergunningen gebonden. Het is de gehele dag niet toegestaan op straat reclamemateriaal uit te delen. De gemeente controleert hier streng op. Indien nodig neemt de gemeente in samenspraak met partners direct maatregelen.

Meer informatie - La Vuelta Holanda | 20 augustus 2022 | Den Bosch