Sluijters

Jan Sluijters (1881-1957) is een meester van het Hollands modernisme. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Hier zette de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Als winnaar van de kunstprijs Prix de Rome maakte Sluijters in 1906 kennis met de Parijse avant-garde. Terug in Nederland experimenteerde hij met diverse stromingen en werd hij een baanbrekend modernist.

Ondanks het experimenteren, bleef hij vasthouden aan de realiteit. Vanaf de jaren 20 was Sluijters een gevestigd kunstenaar. Hij liet de avant-garde achter zich en ontwikkelde zijn eigen expressieve, kleurrijke stijl. De Bosschenaar was een geliefd portretschilder en kreeg opdrachten van vooraanstaande personen. Het plezier in het schilderen stond voorop en hij was een noeste werker: zijn oeuvre is dan ook omvangrijk.

Het Noordbrabants Museum heeft een grote collectie van het werk van Sluijters. Belangrijke onderwerpen in zijn kunst zijn daarin vertegenwoordigd: het landschap, het portret, het figuurstuk en het stilleven.