Oeteldonk

Tijdens carnaval heet Den Bosch drie dagen Oeteldonk. Oeteldonk kent een lange geschiedenis, rijke tradities en vele gebruiken. Landelijk staat Oeteldonk bekend als één van de belangrijkste carnavalssteden.

Oeteldonkers worden ‘boeren’ en ‘durskes’, zonder rangen of standen. Dus ... allemaal in boerenkiel, versierd met kikkers. Met overal de kleuren rood-wit-geel, de kleuren van de Oeteldonkse vlag. En natuurlijk: de spelers, de symbolen, de muziek en nog veel meer.

 

  • Aftrap van het carnavalsseizoen

    Het is d’n Elfde van d’n Elfde. De Parade stroomt vol met échte Oeteldonkers. De klokken van de Sint-Jan luiden, het volkslied wordt gezongen. Zo wordt om exact 11:11 uur hier officieel het carnavalsseizoen geopend. Een vrij jong evenement (sinds 2010), maar inmiddels een onvergetelijke traditie in Oeteldonk. Na de officiële aftrap kleurt de binnenstad rood-wit-geel. Muziekskes blazen hun eerste noten, ‘boeren’ en ‘durskes’ proosten samen op dit voorproefje van carnaval in Oeteldonk. 

  • Nationaal Carnavalsmuseum

    Maak een rondleiding met één van de gast-vrouwen/heren van het Nationaal Carnavalsmuseum, die jou op geheel eigen wijze alles zal vertellen over de rijke historie en bijzonderheden van het carnaval. Kom alles te weten over het carnaval in, maar ook buiten Oeteldonk - tot ver over de grenzen. Een bijzonder overzicht van een (inter)nationaal veelkleurig feest!

  • Kwèkfestijn: Oeteldonks songfestival

    Het is de eerste zaterdag na 11-11. Hoftejater der Amadeiro’s opent zijn deuren voor het Kwèkfestijn. Dit is het jaarlijkse Oeteldonkse liedjesfestival waar vele clubkes hun nieuwe, echt Oeteldonkse composities laten horen. Met gesmeerde kelen en gepoetste instrumenten in de hoofdrol.