Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch werd rond 1450 geboren in ’s-Hertogenbosch. Vanaf de zestiende eeuw stond schilder Jheronimus Bosch bekend als ‘den duvelmakere’, de duivelskunstenaar. Het werk van Bosch - vol duivels en intrigerende objecten en figuren - is zeer herkenbaar en nodigt uit tot verschillende interpretaties.

Navolgers Bosch

De kunst van Jheronimus Bosch was al in de zestiende eeuw zeer populair. Koningen en keizers wilden zijn schilderijen graag bezitten. Omstreeks 1550 werden de schilderijen van Bosch dan ook vaak gekopieerd of nagemaakt. Deze imitaties werden als originelen verkocht. Enkele werken van zijn navolgers zijn te zien in Het Noordbrabants Museum.

Bosch expositie in 2016

Naar aanleiding van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch kwam in het voorjaar van 2016 een groot deel van Bosch’ oeuvre bijeen in de stad waar de kunstenaar opgroeide, woonde en werkte. Dit leidde tot de grote tentoonstelling Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie. Meer dan 420 duizend bezoekers uit de hele wereld kwamen naar Het Noordbrabants Museum om deze unieke mogelijkheid mee te maken. 

 • Jheronumus Bosch Art Center

  Het internationale kennis- en ervaringscentrum Jheronimus Bosch Art Center is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch die omstreeks 1450 is geboren en in 1516 is gestorven in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen hier de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen. 

 • Jeroen Bosch Tuin

  Achter de voormalige Sint Josephkerk aan de Sint Josephstraat vind je een tuin met een verleden: de Jeroen Bosch Tuin. Deze tuin hoorde vroeger bij de veel grotere kloostertuin van de Paters Redemptoristen. Destijds hoorde hier ook een moestuin bij. Hoewel deze niet meer tot de tuin behoort, doet dit niets af aan de pracht van de Jeroen Bosch Tuin die is omgetoverd tot een echte ‘Tuin der Lusten’. Dit is vanzelfsprekend een verwijzing naar het beroemde schilderij van de alom bekende kunstenaar Jeroen Bosch.

  Jeroen Bosch Tuin
 • Bosch Beest

  Het Bosch Beest was een stevige klus voor een groep jonge metaalbewerkers. Kunstenaar Marianne van Heeswijk en ontwerper Paul van Dongen gaven samen vorm aan het beeld tijdens het Boschjaar in 2016.

 • Standbeeld Jheronimus Bosch

  Tegenover de Kleine Winst staat een standbeeld van misschien wel de bekendste Bosschenaar ter wereld: Jeroen Bosch. Het lijkt alsof het beeld van de beroemde schilder daar altijd heeft gestaan. Toch is dat niet het geval. Wist je dat sinds zijn onthulling het standbeeld diverse keren is verplaatst?

  Standbeeld Jeroen Bosch op de Markt in 's-Hertogenbosch
 • Het Huis van Bosch

  Pal naast het nieuwe 'gat in de Markt' staat het huis Sint Thoenis, ook bekend als 'De Kleine Winst’. Als door een wonder raakte het huis niet beschadigd bij de instorting van de buurhuizen in 2016. In het Huis van Bosch woonde de Nederlandse componist en musicus Alphons Diepenbrock. Het rijksmonument ‘De Kleine Winst’ aan de Markt 29 in ’s-Hertogenbosch wordt 'Het Huis van Bosch’. Met de restauratie en herbestemming van Het Huis van Bosch wordt een fysieke herinneringsplek gecreërd voor Jheronimus Bosch. 

  Het Huis van Bosch
 • Het Zwanenbroedershuis

  Het Illustere Lieve Vrouwe Broederschap werd opgericht in 1318. De bijnaam ‘Zwanenbroeders’ kregen zij vanwege de traditie dat zij sinds 1384 jaarlijks een maaltijd aten waarbij een zwaan op het menu stond. De schenkers van de zwanen, meestal gewone burgers, werden zwaanbroeders genoemd. Jheronimus Bosch was lid van dit bijzonder genootschap.

  Zwanenbroedershuis interieur