Typisch Bosch

Wat nou typisch Bosch is? Een heleboel! De Bossche Draak bijvoorbeeld, die je op het Stationsplein vindt. De Bossche Bol, de Sint-Jans Kathedraal, de Binnendieze, de schilder Jheronimus Bosch, Theaterfestival Boulevard, Jazz in Duketown of de bijzondere carnavalstradities van Oeteldonk. Het is allemaal kenmerkend voor Den Bosch.

 • Jheronimus Bosch

  Jheronimus Bosch of Jeroen Bosch is één van de meest invloedrijkste Nederlandse meesters uit de geschiedenis. Zijn bijzondere kunstwerken maakte hij jarenlang in zijn atelier op de Bossche Markt. Bosch wordt gezien als een visionair en een tijdloos icoon.

  Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum
 • De Bossche Draak

  Prominent op het Stationsplein pronkt in volle glorie de Bossche Draak, ook wel de Drakenfontein genoemd. De fontein werd in 1903 door de voormalig Commissaris van de Koningin Bosch van Drakenstein aan de stad geschonken.

  Wist je dat je de gouden draak die op de fontein zit kunt temmen? Je kunt 'm dan mee naar huis nemen en altijd en overal voor je laten poseren.

 • Oeteldonk

  Tijdens carnaval heet Den Bosch drie dagen Oeteldonk. Oeteldonk kent een lange geschiedenis, rijke tradities en vele gebruiken. Landelijk staat Oeteldonk bekend als één van de belangrijkste carnavalssteden.

Bossche bol

Den Bosch staat bekend om zijn heerlijke Bossche bollen. Mensen komen van heine en verre voor deze delitesse. Het is een lekkernij met chocolade en slagroom die je van binnenuit laat smelten. De Bossche bol lijkt enorm op de kleinere moorkoppen. Het groote verschil zit hem in de glazuur die is aangebracht op de moorkoppen en niet op de de Bossche bol. Tevens wordt er op de bovenkant van moorkoppen een toef slagroom aangebracht, dit gebeurt niet bij de Bossche bollen.

Proef meer van de Bossche bol

Nog meer bezienswaardigheden...

 • Sluijters

  Jan Sluijters (1881-1957) is een meester van het Hollands modernisme. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Hier zette de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Zijn werk is te zien in Het Noordbrabants Museum.

 • Bossche Koek

  Naast de Bossche Bol kent Den Bosch nog een ander handelsmerk, de Bossche Koek. Wist je dat deze ongeveer vijf eeuwen geleden al één van de lekkernijen was bij het diner van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap? Waarschijnlijk is het recept van deze koek daarmee het oudste Bossche recept. Even was er sprake dat alleen de herinnering van de smaak deze koek deed voortleven. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

   

 • De Bossche Markt

  De Markt is een centraal plein in de binnenstad van Den Bosch. Drie keer in de week vind je er de Bossche Markt (D’n Bossche Mert):

  • Wo. en Za.: van 9.00 uur - 17.00 uur is er de warenmarkt met groente, fruit, bloemen, kaas, stoffen, kleding etc.
  • Vrij.: van 9.00 uur - 14.00 uur is er een biologische warenmarkt met streekgebonden producten.
 • Janus Kiep

  Janus Borghs was als Janus Kiepoog of Janus Kiep een bekende Bosschenaar. Hij was verminkt in zijn gezicht en had één oog dichtgeknepen. Hij kreeg de bijnaam Kiepoog, afgeleid van het Bossche woord kiepen dat toeknijpen betekent.

 • De Moriaan

  De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. Het gebouw werd gebouwd ergens 12e en begin 13e eeuw. De Moriaan staat aan de Markt in hartje stad.

  Moriaan Den Bosch
 • Citadel

  Op loopafstand van de binnenstad ligt de Citadel, een voormalig fort. Dit fort was bedoeld als verdediging van de stad. Het werd aangelegd tussen 1637 en 1645 in de tijd van Frederik Hendrik.

  Citadel Den Bosch
 • Bosch Beest

  Het Bosch Beest was een stevige klus voor een groep jonge metaalbewerkers. Kunstenaar Marianne van Heeswijk en ontwerper Paul van Dongen gaven samen vorm aan het beeld tijdens het Boschjaar in 2016.