Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is tussen 1380 en 1520 gebouwd. De kathedraal imponeert door zijn omvang en enorme rijkdom aan beeldhouwwerk. Uniek in Nederland zijn de dubbele luchtbogen en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren. In totaal zijn er zo’n 600 beelden van dieren, monsters en mensen in en om de kathedraal te zien. Veel van die beelden hebben een symbolische betekenis. Tip: Bewonder het prachtige zicht op de Sint-Jan vanaf één van de terrassen aan de Parade.

Over de bouw van de Sint-Jan valt veel te vertellen. Zóveel zelfs, dat er een rondleiding buiten start waarbij je rondom de kerk wandelt en hem van buitenaf bekijkt. 

Kom genieten van de Sint-Jan in al haar glorie. Een bezoek aan de monumentale kathedraal doet je beseffen dat we de Sint-Jan moeten bewaren voor toekomstige generaties.

Naar de Sint-Janskathedraal

 

De Sint Jan in Den Bosch

De boogbeeldjes - Fraai & uniek

Bovenop de St. Jan bevinden zich vele, in steen gehouwen, figuren: de boogbeeldjes. Deze beeldjes zijn volstrekt uniek: geen andere kathedraal heeft dergelijke figuurtjes. Soortgelijke beeldjes komen wel vrij algemeen voor, maar nooit op de luchtbogen.

De beeldjes ontstonden tussen 1505 en 1520; sommige zijn misschien wat ouder. Waarom de beeldjes ontstonden is niet bekend. Men vermoedt echter dat ze dienden ter verfraaiing van de kathedraal. En omdat de kathedraal van ’s-Hertogenbosch mooier moest worden dan alle andere, kreeg ze ook beelden op de luchtbogen.