Bossche Broek

Even buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch ligt Het Bossche Broek. Doordat het zo dicht tegen de stad aan ligt, is Het Bossche Broek goed te combineren met een bezoek aan de historische binnenstad. Wandel of fiets de stad uit en ontdek niet alleen de unieke flora en fauna in dit gebied, maar ook het schitterende uitzicht op de stad. 

 

Wandelen & fietsen

Fietsen of wandelen, je kunt alle kanten op in Het Bossche Broek!

Ontdek al het moois van Het Bossche Broek aan de hand van de IVN wandelroute. De route is 4,7 km lang en brengt je langs de mooiste plekken van dit unieke natuurgebied. 

Startpunt: de Groote Hekel
Oude Dieze 37, s-Hertogenbosch

Bekijk de wandeling

 

 

Het Bossche Broek Den Bosch

 

 

Het Bossche Broek
Stadsgids Gerard over een uniek stukje natuur

 

Meer zien?
Bekijk de volledige vlog waarin Bart en Gerard van de historische binnenstad via Het Bossche Broek wandelen naar Kasteel Maurick.

Onoverwinnelijke Moerasdraak

Het Bossche Broek is een oud moerasgebied, in het dal van de Dommel, aan de zuidkant van de stad. Het moeras, dat regelmatig volledig onder water stond, beschermde Den Bosch eeuwenlang tegen vijandelijke legers. De drassige bodem was een doeltreffende verdediging: paarden en oorlogstuig zakten erin weg en de omgeving was te ongezond voor een langdurig beleg.

In de middeleeuwen was 's-Hertogenbosch een vrijwel onneembare vesting en had daarom toen de bijnaam Onoverwinnelijke Moerasdraak. In 1629 riep Frederik Hendrik, tijdens het laatste grote offensief van de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje, de hulp in van de fameuze droogmaker Leeghwater. Met behulp van zijn dijkenstelsel en rosmolens kon de stad veroverd worden.

Natuurgebied Het Bossche Broek 's-Hertogenbosch

Ontdek nog meer natuur... - In- en om Den Bosch