Top 10 verhalen

De top-10 verhalen gaan over de historische gebouwen in 's-Hertogenbosch. De goed onderhouden gebouwen vertellen de geschiedenis van deze bijzondere stad en nemen je mee terug in de tijd. Ontdek alle bezienswaardigheden in de stad met de daarbij het passende verhaal.

1. SINT-JANSKATHEDRAAL

 

Het verhaal van de Sint-Janskatedraal gaat over de opbouw van de kerk en de tegenslagen die het heeft ondergaan. De Sint-Janskathedraal is gelegen in de binnenstad van 's-Hertogenbosch en wordt veelal beschouwd als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek.

Lees hier het volledige verhaal over de Sint-Jan

 

2. DE BOSSCHE DRAAK

 

In 1894 overleed de commissaris van de Koningin jonkheer Bosch van Drakestein. Bosch van Drakestein wilde dat zijn erfenis zou bijdragen aan het stadsschoon, maar ook aan het algemeen nut; de fontein moest voorzien worden van drinkwater. 

Lees hier meer over de Bossche Draak

 

3. HET STADHUIS

 

Het Stadhuis is gevestigd aan de Markt. Het stadhuis is van oudsher het officiële decor van festiviteiten. Bij officiële ontvangsten en feestelijke gelegenheden lieten de mensen zich op het bordes door het samengestroomde publiek toejuichen.

Lees hier het verhaal van het Stadhuis

 

 

4. STANDBEELD JEROEN BOSCH

 

Tegenover de Kleine Winst staat een standbeeld van misschien wel de bekendste Bosschenaar ter wereld: Jeroen Bosch. Het lijkt alsof het beeld van de beroemde schilder daar altijd heeft gestaan. Toch is dat niet het geval. Wist je dat sinds zijn onthulling het standbeeld diverse keren is verplaatst?

Lees hier meer over Jeroen Bosch

 

5. DE MARKT

 

De Markt is een plek waar burgers samenkomen om elkaar te ontmoeten en om producten aan elkaar te presenteren. Je realiseert je het misschien niet maar De Markt in Den Bosch is de plek waar het allemaal begonnen is met de opbouw van de stad. 

Lees hier meer over De Markt

 

6. HUIS VAN BOSCH 

 

Pal naast het nieuwe 'gat in de Markt' staat het huis Sint Thoenis, ook bekend als 'De Kleine Winst’. Als door een wonder raakte het huis niet beschadigd bij de instorting van de buurhuizen in 2016. In het Huis van Bosch woonde de Nederlandse componist en musicus Alphons Diepenbrock. 

Lees hier het verhaal van het huis van Bosch

 

7. ARCHEOLOGISCHE SPOREN VAN BOSSCHE NEANDERTHALERS

 

Waar ooit ‘Bossche’ neanderthalers leefden, staat nu parkeergarage St.-Jan. Bij de aanleg van deze ondergrondse parkeervoorziening (2013-2015) is archeologisch onderzoek verricht. Er werden spectaculaire vondsten gedaan die wijzen op de vroegere aanwezigheid van neanderthalers op deze plek.

Lees hier meer over de opgravingen

 

8. DE BEVRIJDING VAN 'S-HERTOGENBOSCH 1944

 

Na de bevrijding van Antwerpen en Brussel  leek de vrijheid ook voor ons land op dinsdag 5 september 1944 te zijn aangebroken. Ook in ’s-Hertogenbosch heerste een chaotische sfeer en vluchtten Duitsers op deze Dolle Dinsdag. 

Lees hier meer over de bevrijding

 

9. DE GRUYTER FABRIEK

 

Vroeger was De Gruyter een fabriek een koffiebranderij en cacaofabriek. De binnenstad van 's-Hertogenbosch was ideaal vanwegen haar dichtbijzijnde ligging aan het spoor en het water. Het verhaal vertelt over de opbouw van de fabriek en de veranderingen die het heeft doorgemaakt. 

Lees hier het verhaal over De Gruyter Fabriek

 

10. DE TEMPEL VAN EMPEL

 

Bijna een wereldwonder, dat zal het voor de lokale bevolking zijn geweest: de Romeinse tempel bij wat nu Empel is. Het was het enige gebouw van steen in de omgeving, want men woonde in boerderijen van hout, riet en leem.

Lees hier het verhaal over de tempel