Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur, gevestigd in het eeuwenoude historische centrum van ’s-Hertogenbosch. Op een steenworp afstand van gezellige restaurantjes, mooie boetieks en de fraaie Sint-Janskathedraal.

 

  • Wisselende tentoonstellingen

    In sfeervolle 18de-eeuwse paleiszalen en moderne tentoonstellingsruimten worden de tentoonstellingen tot leven gebracht. Het Noordbrabants Museum toont internationale kunst, maar ook jonge talentvolle kunstenaars krijgen een podium. Of ze nu uit Brabant, Londen of New York komen, wat hen verbindt is het inspirerende verhaal achter hun werk.

  • Eindeloos ontdekken

    Samen met Design Museum Den Bosch vormt Het Noordbrabants Museum een van de grootste museumcomplexen in Nederland. Met ruim 5.000m2 tentoonstellingsruimte, een moderne brasserie, een museumwinkel en een prachtige beeldentuin is er altijd iets om te ontdekken.

Altijd te zien

Het museum vertelt het verhaal over het verleden en heden van Brabant. De vaste collectie bevat spraakmakende werken van meesters als Vincent van Gogh, Jan Sluijters, Jheronimus Bosch en de familie Bruegel. Daarnaast toont het museum een brede selectie hedendaagse kunst.

Altijd te zien: Van Gogh

 

Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele schilderijen van Vincent van Gogh. Deze vertellen het verhaal van de Brabantse oorsprong van Van Gogh en zijn grote fascinatie voor het boerenleven. Momenteel zijn de werken van de kunstenaar te zien in het Van Gogh paviljoen. In maart 2021 wordt een geheel nieuwe en grotere permanente presentatie over Vincent van Gogh geopend.

Lees meer over Van Gogh in Brabant

 

Altijd te zien: Jheronimus Bosch

 

Jheronimus Bosch werd rond 1450 geboren in ’s-Hertogenbosch. Vanaf de zestiende eeuw stond schilder Jheronimus Bosch bekend als ‘den duvelmakere’, de duivelskunstenaar. Het werk van Bosch - vol duivels en intrigerende objecten en figuren - is zeer herkenbaar en nodigt uit tot verschillende interpretaties. Naar aanleiding van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch kwam in 2016 een groot deel van Bosch’ oeuvre bijeen. Dit leidde tot de grote tentoonstelling Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie. Enkele werken van zijn navolgers zijn te zien in het museum.

Lees meer over Jheronimus Bosch

Altijd te zien: Jan Sluijters

 

Het Noordbrabants Museum heeft een grote collectie van het werk van Sluijters. Belangrijke onderwerpen in zijn kunst zijn daarin vertegenwoordigd: het landschap, het portret, het figuurstuk en het stilleven. Jan Sluijters (1881-1957) is een meester van het Hollands modernisme. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Hier zette de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. 

Lees meer over Jan Sluijters