Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur, gevestigd in het eeuwenoude historische centrum van ’s-Hertogenbosch. De vaste collectie bevat spraakmakende werken van meesters als Vincent van Gogh, Jan Sluijters en de familie Bruegel. In sfeervolle 18de-eeuwse paleiszalen en moderne tentoonstellingsruimten komen tentoonstellingen tot leven. Ook jonge talentvolle kunstenaars krijgen een podium. Of ze nu uit Brabant, Londen of New York komen maakt daarbij niet uit, wat ze verbindt is het inspirerende verhaal achter hun werk. 

 

  • Wisselende tentoonstellingen

    In sfeervolle 18de-eeuwse paleiszalen en moderne tentoonstellingsruimten worden de tentoonstellingen tot leven gebracht. Het Noordbrabants Museum toont internationale kunst, maar ook jonge talentvolle kunstenaars krijgen een podium. Of ze nu uit Brabant, Londen of New York komen, wat hen verbindt is het inspirerende verhaal achter hun werk.

    Het Noordbrabants Museum
  • Eindeloos ontdekken

    Samen met Design Museum Den Bosch vormt Het Noordbrabants Museum een van de grootste museumcomplexen in Nederland. Met ruim 5.000m2 tentoonstellingsruimte, een moderne brasserie, een museumwinkel en een prachtige beeldentuin is er altijd iets om te ontdekken.

Tentoonstellingen

 

Het museum vertelt het verhaal over het verleden en heden van Brabant. De vaste collectie bevat spraakmakende werken van meesters als Vincent van Gogh, Jan Sluijters, Jheronimus Bosch en de familie Bruegel. Daarnaast toont het museum een brede selectie hedendaagse kunst.

Altijd te zien: Vincent van Gogh

 

Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele schilderijen van Vincent van Gogh. Deze vertellen het verhaal van de Brabantse oorsprong van Van Gogh en zijn grote fascinatie voor het boerenleven. De presentatie Van Gogh in Brabant laat zijn liefde voor de provincie zien – met naast twaalf van zijn werken ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en andere bijzondere objecten.

Lees meer over Van Gogh in Brabant

 

Altijd te zien: navolgers Jheronimus Bosch

 

Jheronimus Bosch werd rond 1450 geboren in ’s-Hertogenbosch. Vanaf de 16de eeuw stond de schilder bekend als ‘den duvelmakere’, de duivelskunstenaar. Het werk van Bosch - vol duivels en intrigerende objecten en figuren - is zeer herkenbaar en nodigt uit tot verschillende interpretaties. Naar aanleiding van zijn 500ste sterfdag kwam in 2016 een groot deel van zijn oeuvre bijeen in de tentoonstelling Jheronimus Bosch.

Lees meer over Jheronimus Bosch

Altijd te zien: Jan Sluijters

 

Het Noordbrabants Museum heeft een grote collectie van het werk van Sluijters. Belangrijke onderwerpen in zijn kunst zijn daarin vertegenwoordigd: het landschap, het portret, het figuurstuk en het stilleven. Jan Sluijters (1881-1957) is een meester van het Hollands modernisme. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Hier zette de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. 

Lees meer over Jan Sluijters

 

Foto's: Joep Jacobs, Marc Bolsius, bymarjo, Visit Brabant en Jan-Kees Steenman