Eetcafé De Stip

‘De Stip’ is een van de oudste etablissementen die de stad Den Bosch rijk is. Al in 1952 opende Jo de Stip geheel in Franse stijl horeca-e…

‘De Stip’ is een van de oudste etablissementen die de stad Den Bosch rijk is. Al in 1952 opende Jo de Stip geheel in Franse stijl horeca-etablissement cafe ‘Bonne Mère’. Vernoemd naar zijn liefde voor de Bossche Zoete Moeder die al sinds 1380 vereerd wordt in de Sint-Janskathedraal van Den Bosch. Jo was een bekend Bosschenaar en mede-oprichter van carnavalsvereniging de Kikvorschen. Hij heeft een ereplekje gekregen op de voorgevel van het pand. Het restaurant werd al snel een bekende plek voor de Bosschenaren. Bonne Mère bleef gelukkig gehandhaafd en in 1972 verhuisde het café enkele panden verder in de Lepelstraat. Onder zijn zoon Toon groeide de bekendheid en werd Bonne Mere beter bekend als De Stip. Toch werd nooit helemaal afstand gedaan van de Franse naam. Deze is namelijk nog steeds te zien op het bord boven de ingang. Hoewel het begon met wat simpele daghappen werd de menu-kaart onder ‘Toon de Stip’ steeds verder uitgebreid. Vooral de Spare-Ribs, koteletten en biefstukken waren erg geliefd. Tot van buiten de stad kwamen mensen proeven van de unieke sfeer en heerlijke gerechten. Met grote regelmaat gingen wanneer de keuken dicht was de stoelen aan de kant voor een muziekje en een dansje. In 1986 nam Jan Schulte de Stip over. Hij bouwde ruim 15 jaar het gedachtegoed van ‘Toon de Stip’ verder uit. Om daarna het stokje over te geven aan Sandra van der Velden, die sinds 2001 de leiding heeft. In de ruim 65 jaar dat de Stip bestaat is er veel veranderd, maar wie vandaag de dag binnenkomt proeft nog steeds diezelfde sfeer die het etablissement zo geliefd maakt.

Wist je trouwens dat Zoete Lieve Gerritje precies tegenover de Stip te vinden is?

Omdat het allemaal begon met een enkele daghap werd er geen gebruik gemaakt van een menukaart, maar aan tafel verteld wat er die dag op het menu stond. ‘Eten wat de pot schaft’. Hoewel het aantal gerechten flink is gestegen is deze traditie altijd lijven bestaan. Ook nu nog vertelt de bediening aan tafel wat er die dag op het menu staat. Benieuwd? Kom gerust bij ons langs. De Stip is elke dag geopend voor lunch, diner en café. 

Locatie