PROCESS - Design Drawings from the Rijksmuseum

In deze baanbrekende tentoonstelling ontdek je een verzameling bijzondere ontwerptekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum. Voor het eer…

In deze baanbrekende tentoonstelling ontdek je een verzameling bijzondere ontwerptekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum. Voor het eerst zijn deze fraaie tekeningen uit de periode 1500-1900 samengebracht en gerangschikt in de verschillende fases van het ontwerpproces. Niet de grote namen van kunstenaars staan hierbij centraal, maar juist de rol die tekeningen spelen in het vormgeven. Je volgt van dichtbij hoe de ideeën voor allerlei spullen ontstaan, en maakt kennis met de bedenkers, makers en opdrachtgevers ervan. Tekeningen van vazen, stoelen en klokken, maar ook kachels, sleeën en koetsen worden getoond; van de eerste grove schetsen in potlood tot prachtig uitgewerkte kleurrijke presentaties. De tekeningen in deze tentoonstelling zijn de afgelopen tien jaar door het Rijksmuseum in Amsterdam verzameld. Reinier Baarsen, senior conservator van het Rijksmuseum, legde deze bijzondere verzameling aan, die nu voor het eerst te zien is. De tentoonstelling geeft je een uniek inzicht in de rol van de tekening in het ontwerpproces, en de beeldschone tekeningen die dit heeft opgeleverd.

Beeld: Ontwerptekening voor een gepatineerd bronzen reukvaas, anoniem, c. 1780. Collectie Rijksmuseum Amsterdam. Aangekocht met steun van het Rijksmuseum Fonds.

Wann

  • Täglich bis zum 12. februar 2023

Preise

  • Erwachsene10,00 €
  • CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)5,00 €
  • Studenten5,00 €

Hotspot